Palačinke od tikvica
utorak, svibnja 04, 2021
Dugo
vremena u mojoj kuhinji
tikvice su nepravedno bile zapostavljene,
ali s vremenom sam otkrila koliko
je raznovrsna i bogata
njihova upotreba. Nikad nije kasno otkriti nešto novo u kužini i
kužinavanju, te danas ih vrlo rado pripremam
na raznorazne načine.
Palačinke od tikvica
obično se serviraju kao predjelo, ali ovim receptom u kojem osim povrća možemo staviti
i ponešto od mesa, imamo kompletan obrok idealan kao
brzi ručak ili lagana večera. I
vegetarijancima će sigurno prijat, dovoljno
je da izostave šunku...
Sastojci:
za 6-7 palačinke
6 jaja srednje veličine
60 g brašna
60 g naribanog parmezana
100 ml mlijeka
1 izribana tikvica srednje veličine (oko 200 g)
sol po potrebi
papar po potrebi
200 g pureće šunkestručak peršina
papar po potrebi
60 g brašna
60 g naribanog parmezana
100 ml mlijeka
1 izribana tikvica srednje veličine (oko 200 g)
sol po potrebi
papar po potrebi
200 g pureće šunkestručak peršina
papar po potrebi
tava promjera 22 cm
Video:
Priprema:
Operite, očistite i posušite tikvicu. U prikladnu zdjelu
izribajte tikvicu s ribežom i to na širem
otvoru
za ribanje.
Tikvicu poslolite, promješajte i ostavite sa strane da pusti vodu,
dok pripremite smjesu za palačinke.
U zdjelu razbijte jedno po jedno jaje, te ih promiješajte pjenjačom, a potom dodajte sol, papar i brašno, te još jednom promješajte da dobijete smjesu bez grudvica.U smjesu dodajte izribani parmezan, te lagano promiješajte, a potom dodajte dobro ocijeđene tikvice i mlijeko, pa još jednom sve skupa promiješajte.
Na jačoj vatri zagrijte tavu, te joj kuhinjskom četkicom premažite površinu za pečenje otopljenim maslacem. Pripremljenu smjesu ulijte kutljačom/kaciolom, tako da je razlijete po cijeloj površini tave. Pržite palačinke na umjerenoj vatri 1-2 minuta sa svake strane, te ih odlažite na dovoljno širok tanjur. Prije svakog narednog prženja, očistite tavu kuhinjskim papirnatim ubrusom. Po završetku pečenja palačinki pokrijte ih drugim tanjurom da odstoje 10-15 minuta, da bi dobile još veću mekoću. Za namaz u prikladnu zdjelicu stavite svježi sir, usitnjen peršin, popaprite i sve dobro promiješajte. Gornju stranu palačinke premažite s 2-3 žličice sirnim namazom, prekrijte fetom pureće šunke, te ih zavijte. Palačinke možete poslužiti bile one tople ili hladne. Nek vam je u slast i uživajte...
0 komentar