Najbolji domaći tortelini, kako napraviti torteline

utorak, travnja 27, 2021

 

tortelini domaća tjestenina

Napraviti domaće tijesto, svojim rukama i bez velikih pomagala je veliko zadovoljstvo. Kažu da je to pipljiv i velik posao, ali vjerujte, koliko je jednostavno svi to možemo. Naravno da nema ništa bolje od domaće spize/hrane pogotovo tjestenine. Znamo čime smo je napunili, i da je baš onakva kakvu je volimo. U početku biti će malo teže zaviti torteline, ali kad uđete u štos poslije sve ide glatko. Torteline možete puniti na više načina, a ovdje imate punjene s mesom i povrćem. Vama na izbor...


 Sastojci: 

 za tijesto: 

3 jaja
280 g pšenične krupice (durum)
1 prstohvat soli

 za nadjev od mesa: 

50 g teletine
50 g svinjetine
50 g mortadele
50 g kuhane šunke
100 g izribanog parmezana
20 g maslaca
muškatni oraščić po potrebi
sol po potrebi
papar po potrebi


 za nadjev od špinata: 

150 g špinata (kuhanog i dobro ocjeđenog)
100 g izribanog parmezanamuškatni oraščić po potrebi
sol po potrebi
papar po potrebi


 Video: 



 Priprema tjestenine: 


Na radnu površinu prosijte brašno. U brašnu vilicom napravite udubljenje, razbijte jedno po jedno jaje i dodajte prstohvat soli. Vilicom pažljivo miješajte jaja s brašnom dok je to moguće, pazeći da vam se rub brašna ne razbije. Nastavite energično mijesiti rukom oko 10 minuta, dok ne dobijete tvrđe tijesto. Uvijte tijesto u prijanjajuću foliju i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 1 sat. U međuvremenu pripremite nadjeve.


 Priprema nadjeva od mesa: 


Na umjerenoj vatri zagrijte tavu i otopite maslac. Dodajte meso izrezano na kockice i pržite ga na jačoj vatri 3-4 min. Poprženo meso ostavite da se potpuno ohladi, te ga mikserom usitnite zajedno s mortadelom i šunkom. U prikladmu zdjelu istresite usitnjenu smjesu mesa i dodajte joj izribani parmezan, papar, sol i muškatni oraščić, te promiješajte da se svi sastojci fino sjedine.


 Priprema nadjeva od špinata: 


U lonac nalijte 1 litar hladne vode i kad zakuha posolite je i dodajte očišćen i oprani špinat, kuhajući ga 1-2 minuta. Ocijedite špinat i ostavite ga da se potpuno ohladi. Ohlađeni i dobro ocijeđeni špinat isjeckajte nožem što sitnije. U zdjelu s isjeckanim špinatom dodajte izribani parmezan, papar, sol i muškatni oraščić, te izmješajte dobro da se svi sastojci sjedine u jednoličnu smjesu.


 Izrada tortelina: 


Za izradu tortelina koristite uvijek manje količine tijesta, jer ovako tvrdo tijesto se brzo suši, pa ostatak tijesta uvijek omotajte prijanjajućom folijom do sljedeće upotrebe. Odvojeni komad tijesta razvucite i rastanjite na debljinu od 1-2 mm. Režite tijesto na kvadratiće veličine 4x4cm. U sredinu kvadratića tijesta, nanesite naizmjenično nadjev od mesa i špinata u malim količinama. Tijesto s nadjevom pažljivo preklopite dijagonalno da dobijete oblik trokuta. Dobro stisnite rubove tijesta sa svih otvorenih strana, da se što bolje spoje.Preklopite vrh na pola, a zatim pažljivo omotajte oko prsta druga dva kraja, te ih pretisnite jedan preko drugog da se spoje. (Postupak oblikovanja tortelina možete pogledati u videu).
Torteline možete odmah konzumirati, ili ih možete zamrznuti pa konzumirati po potrebi.

izrada tortelina



Pogledajte slične postove...

0 komentar

Najnovije objave

KONTAKT ADRESE

Ako imate kakvih pitanja, a povezano
s našim radom, kontaktirajte nas na:
E-pošta: Pošalji poruku
FB: Kuham ja kuhaš ti