Pljukanci, domaća tjestenina

srijeda, travnja 28, 2021

 

pljukanci domaća tjestenina

Kako napraviti domaću, jednostavnu i finu tjesteninu? Probajte s pripremom pljukanaca. Dobra izrada tvrđeg tijesta koje treba odmoriti i potom ga oblikovati rukama i to je to. Domaća tjestenina koja će i početnike oduševiti jednostavnošću pripreme ...


 Sastojci:  


400 g pšenične krupice (durum)
2 jaja srednje veličine
1 žličica soli
125 ml tople vode
1 žlica suncokretovog ulja



 Priprema tjestenine: 



Na radnoj površini prosijte brašno i u sredini napravite udubinu u koju pažljivo razbijete jedno po jedno jaje. Dodajte sol, ulje i miješajte vilicom pazeći da ne razbijte rubove brašna. Dodavajte vodu malo po malo, miješajući vilicom dok je moguće, pa nastavite mijesiti tijesto rukama. Mijesite oko 10-15 minuta, dok ne dobijete tvrđe, glatko i neljepivo tijesto bez grudvica. Od tijesta oblikujte loptu i pokrijte je prikladnom zdjelicom ili prozirnom folijom. Ostavite tijesto da odmori oko 20-30 minuta na sobnoj temperaturi i potom ga oblikujte rukama  u manji valjak. Režite tijesto na manje komade, a potom ih oblikujete u duže valjkaste trake i režite ih prikladnom kuhinjskom špatulom ili kuhinjskim nožem, na komade veličine 1-1,5 cm. Svaki komadić tijesta razvaljajte dlanovima tako da dobijete valjkasti nepravilni oblik pljukanca. Pripremljene pljukance odlažite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene čistom kuhinjskom krpom da se lagano prosuše oko 1-2 sata prije kuhanja.


 Video 



PLJUKANCI S TARTUFATOM I KOZICAMA


 Sastojci: 

400 g svježih pljukanaca
200 ml vrhnja za kuhanje
50 g očišćenih svježih kozica
1 žlica kreme od crnog tartufa
2 žlice maslinovog ulja
sol po potrebi
papar po potrebi

izribani parmezan po potrebi


 Priprema: 

Na jaču vatru stavite lonac s 3-4 l vode. Dok voda uzavri pripremite šug/umak za pljukance. U prikladnoj dubljoj posudi/tavi na laganoj vatri zagrijete ulje, a zatim dodajte vrhnje, kozice i kremu od tartufa. Promiješajte, dodajte sol i papar, pa kuhajte na laganoj vatri par minuta dok se skuhaju pljukaci.
Uzavrelu vodu umjereno posolite i pažljivo spustite pljukance, promješajte i skuhajte ih "al dente".  Šupljikavom žlicom za tjesteninu vadite pljukance iz vode i spuštajte ih u posudu pripremljenim šugom. Protresite i promješajte pljukanace na kratko, a potom ih pospite ribanim parmezanom i još tople poslužite...



Pogledajte slične postove...

3 komentar

Najnovije objave

KONTAKT ADRESE

Ako imate kakvih pitanja, a povezano
s našim radom, kontaktirajte nas na:
E-pošta: Pošalji poruku
FB: Kuham ja kuhaš ti