Jagoda kocke, mekani kolač

nedjelja, travnja 25, 2021

mekani kolač s jagodama

Kolači s jagodama su kod nas omiljeni, a sigurna sam i kod vas... U sezoni jagoda ovaj kolač se nađe više puta na našem stolu, zbog njegovog osobitog okusa, sočnosti i mekoće. Priprema ovog kolača je vrlo jednostavna, te vam ga svakako preporučujem...


 Sastojci za 2 biskvita: 

4 jaja
100 g kristala šećera
90 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
20 ml vruće vode


 za nadjev: 

500 g očišćenih i opranih jagoda
120 g kristala šećera
200 ml zaslađenog vrhnja za šlag
10 g želatine u listićima
izribana korica od 1 limuna


 za močenje biskvita: 

2 žlice ruma
30 ml vode


 za dekoraciju: 

šećer u prahu po potrebi
jagode po potrebi
listići mente po potrebi

kvadratni kalup sa štipaljkom 23 cm


Video




 PRIPREMA: 

Svježe jagode očistite od peteljki i lagano ih operite pod mlazom hladne vode. U prikladnu zdjelu izrežite ih na manje komade. Pospite šećerom, lagano promješajte i ostavite ih sa strane da puste sok.

 priprema biskvita: 

U prikladnu zdjelu razbijte jaja, te ih lagano mikserom umutite. Miksajući jaja, dodajte im vruću vodu, te malo po malo dodavajte kristal šećer. Miksajte smijesu dok ne postane pjenasta. Prosijte brašno i prašak za pecivo u pjenastu smjesu i nastavite lagano miksati dok se svi sastojci spoje u jednoličnu smjesu. Dno kalupa za pečenje prekrijte pek papirom, tako da najmanje za 1 cm prelazi rub kalupa. Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za pečenje i ravnomjerno je rasporedite. Protresite kalup. Kalup sa smjesom biskvita stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C, oko12- 14 min. Na isti način pripremite i drugi biskvit. Nakon pečenja ostavite oba biskvita da se potpuno ohlade.

 priprema nadjeva: 

U prikladnu zdjelu stavite listiće želatine, prekrijte ih hladnom vodom i ostavite ih da omekšaju. U blender stavite pripremljene jagode, izmiksajte ih, te ih procijedite kroz gusto cijedilo. Dobiveni pire od jagoda stavite u prikladnu zdjelu i kuhajte ga na laganoj vatri 3-4 minuta. Ugasite vatru. Ocijedite dobro listiće želatine i dodajte ih još vrućem pireu. Izmješajte dobro da se listići želatine otope i spoje s pireom. Pripremljen pire prelijte u veću zdjelu i ostavite ga da se potpuno ohladi, te ga svako malo promješajte. U prikladnu zdjelu ulijte slatko vrhnje za šlag, te ga utucite u čvrsti snijeg. Šlagu dodajte izribanu koricu limuna i lagano izmiksajte. Pireu od jagoda dodavajte jednu po jednu žlicu šlaga i po malo mješajte žlicom ili pjenjačom, dok ne dobijete jednoličnu smjesu. 
Izmješajte rum s vodom za vlaženje biskvita.
U čist kalup položite jedan biskvit i kuhinjskom četkicom lagano ga ovlažite mješavinom ruma i vode. Na biskvit ravnomjerno izlijte pripremljeni nadjev od jagoda i lagano protresite kalup. Odložite biskvit s nadjevom u hladnjak nekih 20 minuta, da se nadjev stisne. Izvadite  kolač iz hladnjaka i na stisnuti nadjev položite drugi biskvit i lagano ga pritisnite. Ovlažite biskvit s ostatkom mješavine ruma i vode. Kolač ukrasite jagodama i listićima mente, te ga poslužite  hladanog i uživajte
...

Pogledajte slične postove...

4 komentar

Najnovije objave

KONTAKT ADRESE

Ako imate kakvih pitanja, a povezano
s našim radom, kontaktirajte nas na:
E-pošta: Pošalji poruku
FB: Kuham ja kuhaš ti