Njoki od krumpirovog tijesta
srijeda, travnja 28, 2021
Sastojci:
oko 400 g oštrog brašna tip 400, ili pšenične krupice (durum)
30 g soli
griz po potrebi
30 g soli
griz po potrebi
Video:
Priprema tijesta:
Ogulite, operite i izrežite krompir na manje komade.
U prikladnu zdjelu stavite krompir ulijte vodu i stavite kuhati.
Kad voda uzavrije dodajte sol, smanjite vatru i kuhajte krompir 15 minuta.
Ocijedite krompir i još ga vrućeg propasirajte, te ga ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađeni krompir malo po malo dodavajte brašno i mjesite dok ne dobijete mekano neljepljivo tijesto. Podijelite tijesto na više loptica, te ih odložite na radnu površinu posutu brašnom. Pripremite jedan pladanj posut grizom na koji ćete odlagati gotove njoke.
Loptice tijesta razvaljajte rukama u duži valjak, oko 2 cm promjera. Vrh vilice uronite u brašno i bočnom stranom kidajte tijesto na komadiće veličine od 1,5 – 2cm.
Možete ih ostavit ovako izrezane, ili svaki njok od sredine lagano vilicom pritisnite i povucite, tako da ostanu rebrasti.
Isto tako svaki njok možete posebno formirati rukama u lopticu.
Pripremljene njoke pospite grizom, da se ne ljepe.
Njoke možete kuhati odmah, ili ih odložite u hladnjak do konzumiranja.
Konzumirajte ih u istom danu.
Ovako pripremljeni njoki nisu pogodni za zamrzavanje!
Kad kuhate njoke, stavite ih u kipuću posoljenu vodu i kad isplivaju na površinu su kuhani.
Šupljom žlicom za tjesteninu vadite njoke, te ih začinite po vašoj želji, i u slast vam bilo...
Ogulite, operite i izrežite krompir na manje komade.
U prikladnu zdjelu stavite krompir ulijte vodu i stavite kuhati.
Kad voda uzavrije dodajte sol, smanjite vatru i kuhajte krompir 15 minuta.
Ocijedite krompir i još ga vrućeg propasirajte, te ga ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađeni krompir malo po malo dodavajte brašno i mjesite dok ne dobijete mekano neljepljivo tijesto. Podijelite tijesto na više loptica, te ih odložite na radnu površinu posutu brašnom. Pripremite jedan pladanj posut grizom na koji ćete odlagati gotove njoke.
Loptice tijesta razvaljajte rukama u duži valjak, oko 2 cm promjera. Vrh vilice uronite u brašno i bočnom stranom kidajte tijesto na komadiće veličine od 1,5 – 2cm.
Možete ih ostavit ovako izrezane, ili svaki njok od sredine lagano vilicom pritisnite i povucite, tako da ostanu rebrasti.
Isto tako svaki njok možete posebno formirati rukama u lopticu.
Pripremljene njoke pospite grizom, da se ne ljepe.
Njoke možete kuhati odmah, ili ih odložite u hladnjak do konzumiranja.
Konzumirajte ih u istom danu.
Ovako pripremljeni njoki nisu pogodni za zamrzavanje!
Kad kuhate njoke, stavite ih u kipuću posoljenu vodu i kad isplivaju na površinu su kuhani.
Šupljom žlicom za tjesteninu vadite njoke, te ih začinite po vašoj želji, i u slast vam bilo...
0 komentar