Vučeno tijesto
nedjelja, travnja 25, 2021
Kako napraviti vučeno tijesto za savijače, pite, burek... Kako pomoći početnicima u izradi domaćeg vučenog tijesta? Jednostavnim sastojcima kao što su brašno i voda napravit ćete čuda. Ni sama nisam prvi put napravila odlično, ali s malo više pažnje i strpljenja drugi put je već bilo bolje, i svaki idući još bolje. U svakom slučaju nikad ne odustajte...
Sastojci:
3 žlice običnog ulja
1 1/2 žličica soli
260 - 280 ml mlake vode
obično ulje za prema tijesta ( po potrebi)
Video
Priprema:
U prikladnu zdjelu prosijte brašno. Dodajte brašnu sol, ulje i malo po malo mlake vode, mješajući prvo žlicom, a potom nastavite mijesiti tijesto rukama, narednih 7-8 minuta dok ne dobijete mekano neljepljivo tijesto. Podijelite tijesto na tri jednake loptice, lagano ih nauljite i odložite ih u nauljene zdjelice. Zdjelice s tijestom prekrijte prozirnom folijom da se tijesto ne bi sušilo. Tako pripremljeno tijesto ostavite na osobnoj temperaturi da odmara oko 1,5-2 sata.
Za razvlačenje tijesta pripremite platneni stolnjak i pospite ga brašnom. Izvadite jednu lopticu tijesta iz zdjelice i položite je na brašnom posut stolnjak, pa i nju pospite brašnom, te je pomoću valjka za tijesto lagano razvucite u krug. Kuhinjskom četkicom tijesto i rubove premažite uljem, te ga pokrijte prozirnom folijom i ostavite ga da odmara oko 25-30 min.
Odmoreno tijesto pažljivo počnite vući/razvlačiti obadvijema rukama, uvijek od sredine prema vani. Kad ste ga poprilično razvukli između ruku, spustite tijesto na brašnom posut stonjak i nastavite ga vući/razvlačiti pažljivo vrhovima prstiju što više i što finije, da bi dobili što tanje i prozirnije tijesto. Na isti način razvucite i ostale dvije loptice tijesta. Ovako pripremljeno vučeno tijesto punite po želji, kako slanim tako i slatkim nadjevima...
Za razvlačenje tijesta pripremite platneni stolnjak i pospite ga brašnom. Izvadite jednu lopticu tijesta iz zdjelice i položite je na brašnom posut stolnjak, pa i nju pospite brašnom, te je pomoću valjka za tijesto lagano razvucite u krug. Kuhinjskom četkicom tijesto i rubove premažite uljem, te ga pokrijte prozirnom folijom i ostavite ga da odmara oko 25-30 min.
Odmoreno tijesto pažljivo počnite vući/razvlačiti obadvijema rukama, uvijek od sredine prema vani. Kad ste ga poprilično razvukli između ruku, spustite tijesto na brašnom posut stonjak i nastavite ga vući/razvlačiti pažljivo vrhovima prstiju što više i što finije, da bi dobili što tanje i prozirnije tijesto. Na isti način razvucite i ostale dvije loptice tijesta. Ovako pripremljeno vučeno tijesto punite po želji, kako slanim tako i slatkim nadjevima...
0 komentar